Цоуските јазици или познати како централноформозански јазици се три јазика дел од подгрупата на формозански јазици од семејството на австронезиски јазици. Во оваа група на јазици спаѓаат цоускиот јазик, канаканабускиот јазик и сароаскиот јазик. Канаканабускиот и сароаскиот јазик имаат најмал број согласки и самогласки од сите формозански јазици, односно 13 согласки и 4 самогласки.[1] Овие два јазика се во групата на загрозени јазици.

Цоуски јазици
Географска
распространетост:
Централен Тајван
Класификација:австронезиски
  • Цоуско-рукајски ?
    • цоуски јазици
Гранки:

Класификација

уреди

Наводи

уреди
  1. Blust, Robert A. The Austronesian Languages. Canberra: Pacific Linguistics, Research School of Pacific and Asian Studies, Australian National University, 2009. ISBN 0858836025, 978-0858836020.

Поврзано

уреди