Цоуски јазикавстронезиски јазик кој се зборува во Тајван.

Цоуски јазик
Застапен воТајван
ПодрачјеАлишан
Говорници3000 (во 1994)  
Јазично семејство
австронезиско
 • Цоуско-рукајски ?
Јазични кодови
ISO 639-2map
ISO 639-3tsu

Дијалекти уреди

Разликите меѓу дијалектите се мали. Цоускиот јазик има четири запишани дијалекти, тапангу, тфуеа, духту и лимку, од кои денес се зборуваат само тапангу и тфуеа, а лимку е слабо проучен. Граматиката на дијалектите е скоро иста, и разликите во фонетиката се минимални.

Фонологија уреди

Самогласки

Цоускиот јазик има шест самогласки, и тие се /i ɨ u e o ɑ/.

Согласки
лабијални алвеоларни веларни глотални
носни m n ŋ
плозивни p t k ʔ
имплозивни ɓ ɗ~ˀl
африкати ts
фрикати f v s z h
апроксимантни w j

Броеви уреди

 1. coni ; 10. m-as-kʉ
 2. yuso ; 20. m-pus-ku
 3. tuyo ; 30. m-tuyu-hu
 4. sʉptʉ ; 40. m-sʉptʉ-hʉ
 5. imo ; 50. m-eimo-hʉ
 6. nomʉ ; 60. m-onmʉ-hʉ
 7. pitu ; 70. m-pʉtvʉ-hʉ
 8. voyu ; 80. m-voyvʉ-hʉ
 9. sio ; 90. m-sio-hʉ

Десетките се добиваат со m- -hʉ.

Користена литература уреди

 • Richard Wright & Peter Ladefoged (1994). "A phonetic study of Tsou". In UCLA Working Papers in Phonetics 87: Fieldwork Studies of Targeted Languages II.
 • Zeitoun, Elizabeth. 2005. "Tsou." In Adelaar, K. Alexander and Nikolaus Himmelmann, eds. 2005. The Austronesian languages of Asia and Madagascar. Psychology Press.

Поврзано уреди