Хиератско писмо е курзивно писмо, коое го користеле службениците на фараоните во Египет и Нубија[1].

Хиератско писмо

Тип
логографски
Период
Накада III – трет век н.е.
ЈазициЕгипетски јазик
Сродни писма
Матични системи
Египетски хиероглифи
  • Хиератско писмо
Изведени системи
Демотско писмо
Библоска писменост
ISO 15924
Уникод
 Оваа страница може да содржи фонетски симболи од меѓународната фонетска азбука (МФА).

Тоа се развивало паралелно со египетското хиероглифско писмо, со кое било блиско поврзано. Најчесто било пишувано со мастило и четка од трска врз папирус, тоа им овозможувало на писарите да пишуваат многу побрзо отколку со хиероглифското писмо.

Во 2 век од нашата ера, терминот „хиератско“ за прв пат било употребено од Свети Климент Александриски. Овој збор потекнувал од грчката фраза „γράμματα ἱερατικά“, што буквално значело „свештеничко писмо“. Во тоа време, хиератското писмо се користело за пишување на религиозни текстови, што и било негова основна употреба во претходните илјадници години[2].

Развој уреди

Во преддинастичкиот период во Египет, хиератското писмо се развивало напоредно со египетските хиероглифи. Хиератското писмо не произлегло од хиероглифското. Најстарите египетски напишани текстови биле напишани со мастило и четки, и нема индикации дека овие симболи потекнуваат од хиероглифите. Монументалните хиероглифи врежани во камен не се појавиле сè до Прва египетска династија, хиератското писмо во тоа време веќе долго време се користело. Овие два система за пишување се развиваале паралелно и не биле поврзани[3].

Наводи уреди

  1. „Hieratic script“. Архивирано од изворникот на 2021-02-03. Посетено на 2021-01-28.
  2. Ancient Egyptian scripts
  3. History and Etymology for hieratic