Нубија — антички регион во долината на реката Нил, североисточна Африка. Неговите некогашни граници се протегале до Асуан и, пред завршувањето на Асуанската Брана, првиот катар на Нил во горен Египет. Денес регионот опфаќа дел од Судан и јужен Египет и Нубиската Пустина на североисток.Во античко време околу 1800 п.н.е. бил под политичка доминација на Египет, иако нубиските кралеви седеле на египетскиот престол за време на 25. династија. Кралството Куш и неговата култура биле концентрирани во јужна Нубија. Подоцна, Нубија бил центар на моќна држава со престолнина цо Дункула (6 — 14 век), по што била заземена од Арапите. Регионот бил освоен од Египет во 18201822 година.[1]

Денешниот регион Нубија

Наводи

уреди
  1. Британика Енциклопедиски Речник. Топер, МПМ, 2005, Книга 7, стр. 45