Хематурија претставува присуство на црвени крвни клетки (еритроцити) во урината. Може да биде идиопатска и/или доброќудна, или пак може да биде знак дека постои бубрежен камен или тумор. Ако заедно со црвените крвни клетки се пронајдат и бели крвни клетки, тоа е знак за инфекција на уринарниот тракт.

Хематурија
MicroHematuria.JPG
Микроскопска хематурија
Класификација и надворешни извори
СпецијалностНефрологија, урологија
МКБ-10N02, R31
МКБ-9599.7, 791.2
DiseasesDB19635
MedlinePlus003138
eMedicineped/951
MeSHD006417

Понекогаш терминот „хемоглобинурија“ се користи како синоним за хематурија, иако поправилно е да се користи само во случаи при кои има присуство на хемоглобин во урината.

Диференцијална дијагнозаУреди

Надворешни врскиУреди

Класификација
П · Р · П
Надворешни извори