Хедмарк (норвешки: Hedmark) — поранешен округ во југоисточниот дел на Норвешка. Административен центар бил Хамар. Бројот на жители според пописот извршен во 2004 година изнсувал 188.326 а површината 27.397 км2.

Грбот на округот Хедмарк
Местоположбата на округот во Норвешка

Грбот датира од 1987 година.

Хедмарк и Оплан биле единствени два норвешки окрузи кои не излегуваат на море. Во Хедмарк е еден дел од Зимските олимписки игри во 1994 година.