Хауард Филипс Лавкрафт

американски писател

Хауард Филипс Лавкрафт (англиски: Howard Phillips Lovecraft) (20 август 189015 март 1937) бил американски писател на хорор, фантастика и научна фантастика. Творештвото на Лавкрафт многу му должи на романтизмот и неговата опседнатост со сатанското. Едно најпознатите негови дела е „Повикот на Ктулу“, кое за првпат се појавува како расказ во американскиот хорор-часопис Weird Tales.