Хатун

женско лично име (Hatun)

Хатун (персиски: خاتون — персиско име (првично од источноирански јазик, Согдијан[1][2]) и се користи како титула за жените за време на османлискиот период.

Почесно име

уреди

Во османлискиот период, терминот хетун се користел како почесен за жените, приближно еквивалентно на маједонскиот термин дама и варијанта на правопис на катун. Како и повеќето турски почести, се користи по прво име. Женит кои традиционално се третирале како хетун се:

Валиде хатун

уреди

Валиде Хатун била титула што ја имала „легалната мајка“ на владејачкиот султан на Отоманското Царство од 16-от век:

Со почетокот на 16 век, титулата хетун за мајката на султанот, принцезите и главните придружнички на султанот била заменета со „султан“ и тие започнале да ја носат по дадените имиња. Оваа употреба ја потенцира османлиската концепција за суверена моќ како семејна привилегија. Како резултат на тоа, титулата валиде хатун исто така се претворила во валиде султан.

Наводи

уреди
  1. „hatun“. Nişanyan Sözlük. Посетено на 2020-05-03.
  2. „Hatun - Kelime Etimolojisi, Kelimesinin Kökeni“. www.etimolojiturkce.com. Посетено на 2020-05-03.