Емине Хатун била жена на османлискиот султан Мехмед I и валиде султан на Мурат II. Спореде поголемиот број на историчари таа била ќерка на анадолскиот дукларидски бег и се оженила за потврдување на сојузништвото меѓу двете земји.

Емине Хатун
РоденАминах Бинт Вахб
1398
Елбистан
Починал1449
НародностОсманлии
Познат(а) поВалиде султан
ВероисповедИслам
Сопружник/циМехмед I
ДецаМурат II
РодителиНасиредин Мухамед Бег