Хапнарфјердир

град во Исланд

Хапнафјердир (исландски: Hafnarfjörður) е град во југозападниот дел на Исланд, односно спаѓа во Престолнинскиот регион, брои околу 26.100 жители и е трет град по големина во Исланд. Градот е поврзан со копнен, воден и воздушен сообраќај. Рејкјавик и Хапнафјердир, заедно со уште неколку градови се сметаат за најважни индустриски, стопански и културни центри на државата.