Халачки јазик или халаџ е зборуван во Иран и Авганистан. Припаѓа на групата на туркиски јазици. Има околу 42.000 говорници според попис во 2000 година.

Халачки јазик
Зборуван во: Иран 
Регион: Арак Маркази
Вкупно говорници: 42,107
Јазично семејство: Алтајски
 Туркиски јазици
  Халачки јазик
Јазични кодови
ISO 639-1: нема
ISO 639-2: tut
ISO 639-3: id=klj klj

Гласови уреди

Согласки уреди

Согласки
  лабијални алвеоларни непчани меконепчани увуларни глотални
носни m n     ŋ        
експлозивни p b t d k ɡ q ɢ    
фрикативни f v s z ʃ ʒ x ɣ     h  
вевни     ɾ                
апроксимантни     l j