Арак е алкохолен пијалак кој е по производство и консумација, широко распротранет во земјите од Блискиот Исток и Средна Азија.

Арак

Начин на дестилација и воопштво производствто бара определено техничко знаење и посебна опрема. Суровините можат да бидат многу различни: млеко (од кобила или крава), ориз, грозје, сок од палма. На пијалакот најчесто се додава рафинирано масло од анасон, што му дава карактеристичен вкус, измешано со вода (или со лед). Пијалак има карактеристична млечна боја.

Пијалакот е особено популарен во некои арапски земји: Сирија , Либан , Израел , Јордан , во Ирак и Палестинските територии. Содржина на алкохолот е во опсег од 40 до 80%.

ПоврзаноУреди

Надворешни врскиУреди