Хабаровски крај
Знаме на Хабаровскиот крај Грб на Хабаровскиот крај
=Позиција во Русија
Далекуисточен федерален округ во Русија
Држава: Русија
Округ: Далекуисточен
Површина: 788 600 км2
Население: 1 436 570 ( 2002)
Главен град: Хабаровск
Густина на население: 1.8 жит. на км2
Повикувачки број: 27

Хабаровски крај (руски:Ставропо́льский край) е федерален субјект во Русија. Административен центар е Хабаровск.