Фритаун, со население од 1 070 200 жители — главниот град на Сиера Леоне. Тој се наоѓа на полуостровот Фритаун на Атлантскиот Океан. Економијата на Фритаун е во голема мерка зависна од пристаништето, од каде Сиера Леоне ги извезува најголем дел од своите производи. Од индустријата, застапени се индустријата за пакување на риба, мелење на ориз, рафинирање на нафта, сечење на дијаманти и производство на цигари.