Франк Нилс (германски: Franz Nissl, 1860 година - 1919 година ) бил познат германски невропатолог и во период од 1885 година до 1887 година лекар на кралот Ото од Баварија . Тој работел со Алојз Алцхајмер за да ја проучат патологијата на нервниот систем, особено кората на големиот мозок на човекот, а како резултат на ова дело било објавено големо дело за хистолошко и хистопатолошко истражување на кората на големиот.Тој пронајде метод на боење структури во телото на невроните наречен од телото на телото .

Ниско тело

Надворешни врски уреди