Фиџискохиндиски јазик

Фиџискохиндискиот јазик или само како фиџиски хинди е индоариски јазик кој е мајчин јазик на околу 313.000 луѓе од индиско потекло во Фиџи.

Фиџискохиндиски јазик
Fiji Baat
Застапен воФиџи, со малцински групи во Австралија, Нов Зеланд, САД, Канада
Говорници460,000  
Јазично семејство
Писмолатиница, девангарско писмо
Јазични кодови
ISO 639-3hif

Овој јазик е многу различен од стандардниот хиндиски кој се зборува во Индија и односот помеѓу двата јазика е сличен на оној меѓу холандскиот и африканс. Јазикот е составен од источнохиндиските дијалекти (Bhojpuri и Awadhi) со бројни англиски и фиџиски зборови. Во последно време, поради политичкиот пресврт во Фиџи, голем број на фиџиски Индијците се преселиле во Австралија, Нов Зеланд, САД и Канада.

ПоврзаноУреди

Надворешни врскиУреди