Ујгурски јазик

Централноазиски јазик


Ујгурски јазик (ئۇيغۇرچە‎/Uyƣurqə/Уйғурчә, или ئۇيغۇر تىلى‎/Uyƣur tili/Уйғур тили) — туркиски јазик зборуван од Ујгурите, народ во Синѓанг во НР Кина. Јазикот исто така се зборува и во Казахстан, Киргистан, Таџикистан и во други земји каде живее ујгурско население.

ујгурски јазик
ئۇيغۇرچە, Uyƣurqə, уйғурчә 
Изговор: ујгурча
Зборуван во: НР Кина, Казахстан, Киргистан, Таџикистан 
Регион: Азија
Вкупно говорници:
Јазично семејство: алтајски
 туркиски
  ујгурски јазик 
Писмо: Ујгурска азбука 
Статус
Службен во: Синкјанг, НР Кина
Регулиран од:
Јазични кодови
ISO 639-1: ug
ISO 639-2: uig
ISO 639-3: id=uig uig

Гласовен систем

уреди

Согласки

уреди
Уснени Забни Непчени Заднононепчени Гласилни
Носни m n ŋ
Стопирачки p b t d k g ʔ
Струјни f v s z ʃ ʒ x ɣ h
Трепетни r
Приближни l j w