Урумеја (од баскиски „ур“ вода + „ме“ тенка) е река во Баскија на север од Пиринејскиот Полуостров. Тоа е една од баскиските реки што се влеваат во Бискајскиот Залив (атлантски басен) и најпозната по тоа што се влева во морето во градот Сан Себастијан.

Урумеја
Maria Kristina zubia Donostia.JPG
Урумеја низ Сан Себастијан
Местоположба
ДржаваШпанија
Физички особености
Извор 
 • надм. вис.1,136 м (3,727 ст)
Устие 
 • место
Кантабриско Море (Бискајски Залив)
Должина59.4 kм (195,000 ст)
Големина на сливот279 km2 (108 ми)
Проток 
 • просечен13.63 m3/s (481 cu ft/s)
Особености на сливот

Тек на рекатаУреди

Реката е долга 59,4 километри од својот извор во општината Навара, 33 километри тече низ провинцијата Гипускоа. Просечната температура е 13,5 °C, а сезонската и годишната варијација во протокот на вода е помалку изразена отколку во другите реки во Гипускоа, бидејќи природната регулација на сливот е многу висока.

Квалитетот на водата е прилично добар. Сепак, се извршени работи за третман и чистење на водата, што резултирало со извонредно обновување на животната средина.

ФаунаУреди

Тековниот квалитет на водата овозможува живеење на пет вида кои ја населуваат реката, имено лосос (исчезнат во 1940 година и обновен благодарение на програмите за повторно порибување во 1980-тие години), пастрмка, јагула и други.