Универзитет Нинроде

Нинроде Бизнис Универзитет (abbreviated as NBU; холандски: Nyenrode Business Universiteit) е холандски бизнис унверзитет и е еден од петте приватни универзитети во Холандија. Основан е во 1946 година, се наоѓа на голем имот во градот Брукелен, помеѓу Амстердам и Утрехт. Образовната институција е именувана позамокот Ниенроде, каде што и се наоѓа. Ниенроде е основан под името „Холандски институт за обука за странство“ (НОИБ на холандски јазик) од реномирани приватни холандски компании, вклучувајќи ги КЛМ, Шел, Унилевер, Филипс и Акзо Нобел со цел - „За бизнис, по деловно работење“. Основањето било резултат на идејата на директорот на КЛМ, Алберт Плесман.

Бизнис Универзитет Нинроде
Nyenrode Business Universiteit
Otte van Nyenrode.svg
На македонски
Награда за живот
Видприватно бизнис училиште
Основан1946
РекторПроф. др. Кун Бекинг (1969)
МестоБрукелен, Холандија
БоиЖолта и црвена
         [1]
nyenrode.nl

АкадемскиУреди

НаводиУреди

  1. „Castle: Coat of arms & colors“. Nyenrode Business University. Посетено на 2019-09-22.