Универзитет Мармара

Универзитетот Мармара (турски Marmara Üniversitesi) е државен универзитет кој се наоѓа во Истанбул, Турција. Овој универзитет моментално е втората најголема образовна институција во Турција.

Универзитет Мармара
Marmara Üniversitesi
Виддржавен универзитет
Основан1883
РекторПроф. Д-р Некла Пур
Административен кадар
1375
Студенти50.092
МестоИстанбул, Турција
КампусCity
ПрипадностEUA
http://www.marmara.edu.tr

Универзитетот бил основан во 1883 година. Под денешното име е од 1982 година. На него се изучува медицина, стоматологија, право, и ликовната уметност. Универзитетот Мармара во моментов има 52.000 студенти, од кои 44.661 се студенти и 7.406 постдипломски студенти. Вкупно 1.354 странски студенти од 73 земји во моментов студираат на оваа институција.

Поврзано

уреди

Надворешни врски

уреди