Угар[1][2] или прелог[3][4] — древна метода во земјоделството. Се применува за да се врати плодноста на земјиштето и да се обноват хранливите материи, па се вели дека земјиштето е оставено „на угар“.[5] Одморот на земјоделската почва може да трае година или две. Зборот е образуван од у + прасловенскиот гар, во денешниот руски гар' е „спалено место во шума“.[6][7] Разликата меѓу угар и прелог е што з угарот е изоран, а прелогот е неизоран.

Изорана нива оставена на угар

Во минатото, ова бил важен метод за одржување на плодноста на почвата.[5] Битен е плодоредот. Обновувањето на плодноста се врши со природна насобирање на хумус и азот. Одморањето на почвата се вршело со цел да се избегне штетната појава во почвата, т.н. „замор на почвата“.[8] Интензивното земјоделство, воведувањето современа механизација, опрема и употребата на хемиски средства во зафатите за одгледување растенија и добиток доведло до исчезнување на угарот.[5] Можностите за обилно ѓубрење и фитозаштита му ја одзеле првобитната улога на угарот, што довело до тоа истиот да се гледа како запуштена област која не носи никаква добивка, бидејќи производството на неа е со долг прекин. Ова е искривена слика и Програмата за непосредни плаќања го става угарот во еколошки значајни области. Со него се добива дополнителен поттик и се нагласува еколошката вредност и неопходност.[8] Земјата се остава на угар и заради тоа што на него не можело да се спроведат агротехнички мерки во оптимален рок. Ова време без земјоделско производство може да се искористи за мерки за поправка на почвата и спроведување на мерки за калцификација, хумификација и мелиорација, доколку е потребно.[9] Ако изникне растителна покривка, дозволено е да се прекрива, да се помине со брана, плитко да се ора, да се коси, но не и да се сузбива со хербициди.[9]

Мирувањето никако не значи запуштање на земјиштето. Ако се дозволи обработливата нива да зарасне во плевел и плевелот пушти семе, ќе се прошири на неа и на соседните ораници. Плевелите се домаќини на бројни растителни болести. Покрај тоа, неодржуваната честичка е извор на штетници, бидејќи инсектите, глодачите и другите животни се размножуваат непречено.[9] Доколку не се одржува, земјиштето се смета за неземјоделско.

Наводи уреди

  1. „угар“Дигитален речник на македонскиот јазик
  2. „угар“Официјален дигитален речник на македонскиот јазик
  3. „прелог“Дигитален речник на македонскиот јазик
  4. „прелог“Официјален дигитален речник на македонскиот јазик
  5. 5,0 5,1 5,2 Poljoprivredna i šumarska Savjetodavna služba u Republici Hrvatskoj Tatjana Međimurec: Ugar, 7. kolovoza 2015. (pristupljeno 12. prosinca 2016.)
  6. Hrvatski jezični portal úgar (pristupljeno 12. prosinca 2016.)
  7. Hrvatski jezični portal gȃr (pristupljeno 12. prosinca 2016.)
  8. 8,0 8,1 R kao ruralno Архивирано на 21. prosinca 2016.. Nikolina Štefuljak: Ugar – odmor prijeko potreban zemlji, 26. lipnja 2016. (pristupljeno 12. prosinca 2016.)
  9. 9,0 9,1 9,2 Poljoprivredna i šumarska Savjetodavna služba u Republici Hrvatskoj Tatjana Međimurec: Ugar – kako ga održavati?, 21. srpnja 2016. (pristupljeno 12. prosinca 2016.)