Томас Кулпепер (151410 декември 1541) бил соработник во кралскиот дворт на англискиот крал Хенри VIII и љубовник на неговата петта сопруга Катерина Хауард.

Томас Кулпепер
Роден1514
Починал10 декември 1541

Неговиот брат работел заедно со Томас Кронвел. Неговото семејство имало потекло од фамилијата Хауард. Влијанието на неговото семејство се зголемила по смртта на кардиналот Томас Вулзи.

Во почетокот на 1541 Катерина Хауард започнала кратка љубовна авантура со Томас Кулпепер, омилениот дворјанин на Хенри, кој ѝ се допаднал уште при нејзиното пристигнување во дворецот, пред две години. Тие се среќавале со помош на една од нејзините постари придружнички, Леди Рошфорд, вдовицата на братучедот на Кетрин, Џорџ Болејн (братот на Ана и Мери Болејн). На 2 ноември 1541 година Кранмер му дал писмо на Хенри со обвинувања против неговата сопруга. На почетокот, Хенри не сакал да верува и мислел дека писмото е измама, па побарал од Кранмер подетално да го испита случајот. По неколку дена, бил пронајден непоборлив доказ кој ги вклучувал изјавите на Дерем и Кулпепер, откако биле измачувани во Кулата, како и љубовно писмо од Кетрин до Кулпепер. Тоа е единственото нејзино писмо кое постои и ден денес.

На 10 декември 1541 во Тибурн, Кулпепер бил обезглавен.