Томас Вулзи (англиски: Thomas Wolsey; ~1471 или 1473 - 29 ноември 1530) — англиски државник и кардинал на Римокатоличката црква во Англија.

Томас Вулзи
Thomas Wolsey
Лорд-канцелар
На должноста
1515–1529
Претходник Вилијам Вархем
Наследник Сер Томас Мор
Епископ на Јорк
На должноста
1514–1530
Претходник Кристофер Бинбриџ
Наследник Едвард Ли
Лични податоци
Роден(а) 1471 или 1475?
Испвич, Суфолк, Англија
Починал(а) 29 ноември 1530(1530-11-29) (60)
Личестер, Личестершир, Англија
Националност Англичанин
Вероисповед Римокатоличка црква

Во времето кога кралот Хенри VIII станал крал на Англија во 1509 година, кариерата на Вулзи тргнала нагоре. Излегувајќи на политичката сцена, тој станал еден од највлијателните луѓе во Англија[1]. Во 1515 година бил избран за прв советник на кралот, како и кардинал. На тој начин тој бил првиот лорд-канцелар на кралот, позиција која му давала за право да зема големи одлуки од политичкиот живот во Англија. Честопати бил нарекуван како alter rex (втор крал).

Во времето на Англиската реформација, Вулзи започнал да ги губи своите позиции. Најголем проблем на Вулзи му била дадената задача од страна на кралот Хенри VIII да го поништи неговиот брак со Катерина Арагонска. Вулзи го повикал црковниот суд во Англија, со специјален делегат пратен од папата. Сепак, Папата му забранил на Хенри да стапи во нов брак сè додека не се донесе одлука во Рим, а не во Англија. Ана и многубројните непријатели на Вулзи, сметале дека тој е од страната на папата, па така во 1529 Хенри го отпуштил од неговата должност и го уапсил, доколку не умрел од болест во 1530, тој би бил погубен поради предавство.

Наводи уреди

  1. Oxford Dictionary National Biography, Thomas Wolsey.