Тура Аибе (дански: Thyra Eibe; 3 ноември 1866 во Копенхаген - 4 јануари 1955 во Копенхаген) била данска математичарка и преведувачка, првата жена која добила диплома по математика од Универзитетот во Копенхаген. Таа е позната по нејзиниот превод на Евклидовите Елементи, на данскиот јазик. При преземањето на овој превод, таа била мотивирана од претходната работа на данскиот историчар Јохан Лудвиг Хајберг, кој објавил едиција за Евклидовите Елементи на својот оригинален грчки јазик, со преводи на латински јазик.

Тура Аибе
Роден(а)3 ноември 1866(1866-11-03)
Копенхаген, Данска
Починал(а)4 јануари 1955(1955-01-04) (возр. 88)
Копенхаген, Данска
Алма матерУниверзитет во Копенхаген
Занимањематематичар, преведувач

Аибе била едно од десетте деца, на продавач на книги, од Копенхаген. По дипломирањето на историска лингвистика во 1889 година во училиштето на Н. Цале (тогаш училиште за девојчиња), Аибе студирала математика на Универзитетот во Копенхаген и се здобила со академски магистерски статус таму во 1895 година. Таа се вратила во училиштето Цале како учителка, а исто така ги подучувала и момчињата во училиштето на Сломан и станала првата жена која станала напредна учителка по математика за момчиња во Данска. Во 1898 година се преселила во образовната институција Х. Адлер, подоцна ќе стане Гимназија Сордедам, каде што останала сѐ до 1934 година, работејќи како директор една година и тоа во 1929-1930 година.

Квалитетно како и нејзините преводи, Аибе напишала неколку широко користени дански учебници по математика.

Во 1942 година, ѝ била доделена наградата Тагеа Брант Рејселегат, награда за данската жена, која направила значаен придонес во науката, литературата или уметноста.