Тимпани се мембрани ударни инструменти. Денес тие се најважниот инструмент на групата перкусии во современиот оркестар.

тимпан

Прво тимпани кои употребливи во оркестар, беа оние кои служат во војската. Полупотопниот котел главно беше покриен со магарешка кожа, понекогаш со јагне, коза или телешко месо. Овие последни видови на кожа најчесто се користат, особено телиња. Во последниве години, некои производители на инструменти (САД, Англија, Франција) почна да се покрие тимпани, тапан и там-там и итн. пластична мембранска мембрана. Овие мембрани не влијаат на промената на температурата бидејќи влијае на кожата на кожата. Затоа, нивната напнатост е секогаш иста и тонот не се менува.

На крајот на европските мајстори на 16 век за производство на тимпани воведе важна промена да го замени ориентален начин со користење на кожата стега ременот. Се безбедни на врвот на садот број (6, 7, 8 и 10, но од страна на големината) за орев завртка, железо кожата држи прстенот врзан ист број на завртки, кои се затегнати по своја волја или даде со цел да ги зголеми или намали тонот. Од оваа епоха охрабрува подесување тимпани во "тоник и доминантна."

Кастнер, признава дека и покрај сите истражувања не можат да знаат дека композиторот првпат е воведен тимпани во оркестарот. Сепак, тој истакнува дека Ветерон и Фајлон во нејзиниот историски речник на музичари велат дека Лили воведени во концерти тапани и тимпани. Општото мислење е дека Лили претстави за првпат тимпани во оркестарот, при вршење на неговата опера Тезеј, 1675. Но, Пјер кербј предупредува дека во Англија покажува кучиња на лакови (1673) Така беше објавен: "Песни и игри со придружба за ансамблот тимпани, дувачки инструменти, виолина, итн", од друга страна, пак, на листата од 53 музичар, кои беа ангажирани за "големата маска" дадени во Вајтхол 1674 година. , името Валтер Ванбтерна, тимпанист.

Јоханес Себастијан Бах, околу 1729 година, користел timpans во оркестарот, но исклучиво со труба и "форте" места.

Хајдн и Моцарт даде тимпани во својата оркестрација симфонија важно место и да постигнат нови ефекти.

Бетовен ги користи во својата симфонии и други работи (особено во петтиот, шестиот, седмиот, Деветтата симфонија и масовни solemnis).

Романтизмот ја препознава вредноста на овие скапоцени инструменти и ги определува во оркестарот важна улога, достојна за нивните посебни звуци и нивните ритмички својства. Антон Рајх, роден во Чешка, професор фуга и контрапункт на Парискиот конзерваториум, тој во 1775 година, во придружба на ода SILER, осум награди од четири изведувачи.

Мајербер првпат користел четири тимови кои ги играл само еден изведувач во Роберт Ѓавол, 1831, и пророкот, 1849 година.

Берлиоз во фантастична симфонија, користи четири Томс во која четири timpanist удирање и дека во сцената на врвот, и четири Томс со две timpanist во Veštičiji poselu. Во по смртта на глувците се користи за став цевка mirum тимпани осум пара (два пара на цевки четири изведувачи, и од страна на други шест секој изведувач се игра на Томс по пар, вкупно од десет до шеснаесет тимпани timpanist).

Вагнер во Тетралогија користи два пара timpans што ги играат двајца типанисти.

Пред овие автори Ј Ф. Рајхард користел неколку двојки timpans во смртна кантата напишана за смртта на Фридрих Велики.

Опат Фоглер и Шор, меѓу другите, честопати воведоа четири или шест тимови во нивниот оркестар.

Бидејќи во минатото композиторите имале повеќе од еден транс бенд, тие користеле чести тонски промени. Од 19 век, подобрувањето на различните модели на механички timpans го намали бројот на изведувачи. Каде што претходно четири тимпани timpanist две, што сега е доволно (освен ако композиторите не пишуваат две или три одделни делови за тимпани, кој се наоѓа во Берлиоз и Вагнер, но таков случај е многу ретка во модерната музика).

Во современата музика се употребуваат четири или пет тимпани премногу се чести. Композиторите могу напишале многу сложени делови, бидејќи сегашнат конструкција на тимпанот со педалата направи голем напредок, што ја олеснува задачата на изведувачите и овозможува премногу брзо и нечујно промена на висината тоновите.