Тибетска Империја

Тибетската империја постоелa од 7-ми до 9 век од н.е. кога Тибет бил обединет како голема и моќна империја и управувал со област значително поголема од Тибетската висорамнина, која се протегала до делови од Источна Азија, Средна Азија и Јужна Азија .

Тибетска Империја
བོད་ཆེན་པོ
Bod chen po
Знаме
Карта на Тибетската Империја помеѓу 780-790
Карта на Тибетската Империја помеѓу 780-790
Карта на Тибетската Империја помеѓу 780-790
Главен градЛаса
Службен јазик Тибетски јазици
Уредување Монархија
Површина
 •  Вкупна 4,600,000 км2