Империја е форма на општествено уредување. Зборот „империја“ потекнува од латинскиот збор „imperium“ и значи „моќ, авторитет“. Политички, империја е поголема група на држави или народи обединети и управувани или од монарх (император) или олигархија.

Империјализам и колонијализам во 1900.

Покрај основното значење на зборот, „империја“ може да се користи да се означи голем бизниз или компанија или политичка организација на или национално, меѓународно или градско ниво.[1]

Империјална политичка структура е основана и одржувана на два начина: (1) како „територијална империја“ на директно освојување и контрола со „сила“ (директно физичко дејствување за да се остварат замислите на императорот), и (2) „хомогена империја“ на индиректно освојување и контрола со „сила“. Првото е проследено со поголема политичка контрола, но не е ограничено во поглед на понатамошно проширување. Второто е обратно во поглед на првиот начин на управување на империјата.[2] Територијалните империи тежнеат да имаат континуирана територија.

ПоврзаноУреди

НаводиУреди

  1. „definition of empire from Oxford Dictionaries Online“. Oxford Dictionary. Посетено на 21 November 2008.
  2. Ross Hassig, Mexico and the Spanish Conquest (1994), pp. 23–24, ISBN 0-582-06829-0 (pbk)

ЛитератураУреди

Надворешни врскиУреди