Тетралогија на Фало

Тетралогија на Фало е вроденa мана на срцето. Симптомите при раѓањето може да варираат од никакви до сериозни. Подоцна се јавуваат типични епизоди на синкасто обојување на кожата, познато како цијаноза.

Тетралогија на Фало
СинонимиФалотов синдром
Tetralogy of Fallot.svg
СпецијалностКардиохирургија, педијатрија

Обично, причинителот не е познат.[1] Ризични фактори вклучуваат мајки кои употребуваат алкохол, имаат дијабетес, имаат над 40 години, или добиле рубеола за време на бременоста.[1] Исто така може да биде поврзана со Даунов синдром.[2] Класично постојат четири мани:

  • пулмонарна стеноза
  • вентрикуларен септалнa мана
  • десно вентрикуларна хипертрофија
  • декстропозиција на аортата

НаводиУреди

  1. „What Causes Tetralogy of Fallot?“. NHLBI. 1 July 2011. Архивирано од изворникот 5 October 2016. Посетено на 2 October 2016.

Надворешни врскиУреди

Класификација
П · Р · П
Надворешни извори