Тепсија[1][2] — плиток кујнски сад за печење храна, најчесто од метал. Со округла форма, најчесто во пречник има околу 40 см, но се изработува и во други димензии. Висината е обично околу 5 см. Исто така може да биде и со правоаголна форма.

Метална округла тепсија
Правоаголна тепсија

Во тепсии најчесто се пече: месо, бурек, пита... Тепсијата најчесто се користи за печење во рерна и шпорет.

Поврзано

уреди

Наводи

уреди