Тава[1][2] или тиган[3][4] — метален плиток кујнски сад со продолжена рачка наменет за пржење храна. Тавата може да биде од челик, алуминиум, бакар или некоја метална легура.

Тава

Во поново време се произведуваат тави обложени од внатрешната страна со тефлон, керамика и друг материјал. За пржење во тава со тефлон потребно е помалку масло, а храната во текот на пржењето не се лепи за дното на садот.

Поврзано

уреди

Наводи

уреди