Тенџере[1][2] — цилиндричен метален кујнски сад наменет за приготвување храна со варење.

Тенџериња со капаци

Тенџерето може да биде со или без капак. Капакот служи за намалување на испарувањата на водата и заштита на содржината во тенџерето од прашина.

Тенџерињата се изработуваат од специјални материјали, порано биле во боја (емајлирани), додека денес најчесто се изработени од висококвалитетен не’рѓосувачки челик, или прохром .

Наводи

уреди

Поврзано

уреди