Теодебалд (крал)

Теодебалд или Тибо, Теудоалдус на латински, theut (народ)[1] и bald (храбар)[2] « храбар во народот[3] » на старофранкиски. Тој е син на Теодеберт I и на Деотерија[4], Починал во 555.

Теодебалд
Крал на Франките од Мец
На престол548-555
ПретходникТеодеберт I
НаследникКлотар
Крал на Франките
СопругаВулдетрада
Децабез наследници
ДинастијаМеровинзи
ТаткоТеодеберт I
МајкаДеотерија

Тој станува крал на Мец, во 548[5], додека сè уште бил малолетен[6], по смртта на татко му[7]. За кралството се грижи гувернер[6].

Тој се оженил околу 552 со Вулдетрада[8] ломбардска принцеза, ќерка на ломбардскиот крал Вако и сестра на кралицата Визигарда, втората жена на Теодеберт I. Бидејќи страдал од физички хендикеп[9], неговото здравје постепено деградирало така што станал целосно немоќен. Најпосле, во 555, тој починал[10]. Бидејќи немал наследници, неговиот прачичко Клотар I си го земал неговиот дел од кралството и се оженил со неговата вдовица[8].

Le royaume des Francs en 548.svg

НаводиУреди

  1. Ivan Gobry, Clotaire II, collection « Histoire des rois de France », éditions Pygmalion,  11.
  2. Stéphane Lebecq, Les origines franques, Ve-IXe siècle, Seuil (Nouvelle histoire de la France médiévale, 1), 1990, Предлошка:Pp.108-109.
  3. Laurence Charlotte Feffer et Patrick Périn, Les Francs Tome 2 : A l'origine de la France, Armand Collin Editeur, Paris, 1987,  130.
  4. Grégoire de Tours, Histoire des Francs, livre III, 27.
  5. Marius d'Avenches, Chronique, a. 548.
  6. 6,0 6,1 Agathias, Histoires, livre I, III, 6.
  7. Grégoire de Tours, Histoire des Francs, livre III, 37.
  8. 8,0 8,1 Grégoire de Tours, Histoire des Francs, livre IV, 9.
  9. Ferdinand Lot, Naissance de la France, Fayard, 1948,  52.
  10. Marius d'Avenches, Chronique, a. 555.

БиблиографијаУреди