Телеканал А1 — македонска регионална ТВ куќа основана во декември 2014 година со седиште во Струмица.

Телеканал А1
Отпочната2014
Сопственик„Емперијан визион“ ДООЕЛ - Скопје
ДржаваМакедонија
Јазикмакедонски
Област на емитувањејугоисточна Македонија Македонија

„Телеканал А1“ се емитува на честотата на поранешната валандовска телевизија „ВТВ“ откако во мај 2013 година поранешниот сопственик и актуелен директор Димче Балески ја продал на фирмата Емперијан визион ДООЕЛ од Скопје. Со продажбата, телевизијата стекнала регионална концесија и го поеселила своето седиште од Валандово во Струмица, а во јавноста се јавија контроверзи околу користењето на брендот „А1 телевизија“ на згаснатата прва приватна национална телевизија во Македонија во сопственост на Велија Рамковски.

Наводи уреди