Текла Сузана Рагнхилд Ресвол (22 мај 1871 - 14 јуни 1948) била норвешка ботаничарка и едукатор. Таа била пионер во норвешкото образование за природна историја и зачувување на природата заедно со нејзината сестра Хана Решвол-Холмсен.[1]

Текла Ресвол, 1891 година.

Животопис

уреди
 
Текла Решвол (крајно десно) за време на екскурзија со Аста Лундел, Ове Дал и Аксел Блит.

Ресвол е родена во Вого во Оплан, Норвешка. Таа била ќерка на Ханс Ресвол (1823–1908) и Џули Мартин Дејхман (1831–1902). Работела како медицинска сестра во дом од повисока класа во Стокхолм пред да започне студии за природна историја на Кралскиот универзитет Фредерик (сега Универзитет во Осло) во Кристијанија 1894 година. Таа станала многу вешта под професорот по ботаника, Аксел Блит. По дипломирањето во 1899 година, таа заминала во Копенхаген каде што работела во ботаничката лабораторија на Универзитетот во Копенхаген под раководство на професорот Евген Верминг. Во 1900 година, таа се вратила на Универзитетот во Осло. Таа била направена вонреден професор на Универзитетската ботаничка градина во 1902 година.[2]

Докторирала во 1918 година врз основа на тезата под наслов „За растенија прилагодени на студено и кратко лето“, во која презентирала студии за адаптации на алпски растенија во суровата околина. Овие студии биле затоплувачки по природа, односно биле засновани врз прецизни набљудувања на растителни поединци — нивно клонално и сексуално размножување, повеќегодишно држење итн. Така, тоа била екологија на растително население пред таа дисциплина да се замисли за прв пат.[3]

Текла Ресвол направила посета на Јава и ботаничката градина во Бујтензорг во периодот 1923-24 година. Студирала фабрични дрвја во флората Јаван. Открила дека имаат пупки во хибернација и го протолкувала како непотребна одлика - рудимент од нивното умерено потекло. Таа останака во Ботаничката лабораторија до нејзиното пензионирање во 1936 година. Нејзините часови по ботаника оставиле огромна трага врз норвешките студентски генерациите. Таа исто така напишала учебник за ботаника за ученици од средните училишта.[2]

Личен живот

уреди

Заедно со нејзината академска кариера, Текла Ресвол учествувала во движењето за еднаквост на жените во Норвешка. Таа била шеф на „Клуб на студентки“ во Норвешка и служела во одборот на движењето право на глас на жените (Kvinnestemmeretsforeningen).

Таа била мажена за рударскиот инженер Андреас Холмсен (1869-1955) чиј брат Гунар Холмсен (1880–1976) бил оженет со нејзината сестра Хана. Таа била третата жена што стана член на Норвешката академија на науката и писмата. Починала во 1948 година во Осло.[4]

Избрани научни дела

уреди
 • Ресволл, ТР, 1900 година. „Nogle arktiske ranunklers morfologi og anatomi“. Нит Магазин за Натурвиденска Каберна, 38: 343-367.
  • Доказ за складирање на енергија во ризомот на „Ranunculus glacialis“.
 • Ресволл, ТР, 1903 година. „Den nye Vegetation paa Lerfaldet i Værdalen“. „Nyt Magazin за Naturvidenskaberne“, 41 година.
 • Ресволл, ТР, 1906 година. „Pflanzenbiologische Beobachtungen aus dem Flugsandgebiet bei Röros im inneren Norwegen“. Нит Магазин за Натурвиденска Каберна, 44.
 • Ресволл, ТР, 1917 година. „Om planter som passer til kort og kold sommer“. Докторска теза, Осло.
 • Ресволл, ТР, 1925 година. „Rubus chamaemorus“ L. Морфолошко - биолошка студија. Нит Магасин за Натурвиденскапене, 67: 55-129.
 • Ресволл, ТР, 1925 година. „Rubus chamaemorus“ L. Die geographische Verbreitung der Pflanze und ihre Verbreitungsmittel. Veröffentlichungen des Geobotanischen Institutes Rübel во Цирих, 3: 224-241.
 • Ресволл, ТР, 1925 година. „Beschuppte Laubknospen in den immerfeuchten Tropenwäldern Javas“. Јена.
  • Пупки во хибернација во тропските дрвја.

Наводи

уреди
 1. Inger Nordal. „Thekla Susanne Ragnhild Resvoll“. Store norske leksikon. Посетено на February 1, 2018.
 2. 2,0 2,1 Inger Nordal, Bredo Berntsen. „Thekla Resvoll“. Norsk biografisk leksikon. Посетено на February 1, 2018.
 3. Resvoll, T. R. (1917). „Om planter som passer til kort og kold sommer“ (PDF) (норвешки). Universitet i Oslo. Архивирано од изворникот (PDF) на 2015-09-30. Посетено на 2012-10-26.
 4. „Thekla Resvoll“. lokalhistoriewiki.no. Посетено на February 1, 2018.

Други извори

уреди
 • Некролог од Хег, ОА во Блитија 6: 57-61 (1948).
 • Екблад, Ф.-Е. (1991) Текла Ресвол и Хана Ресвол-Холмсен, да се блесам? Пионер и норск ботаник. Блитија 49: 3-10.
 • Биографија на Ингер Нордал и Бредо Бернтсен во Норск биографски лексикон, Осло: Кунскапсфорлагет (1999-2005)
 • Норвешка биографија со слики

Поврзано читање

уреди