Норвежаните (норвешки: nordmenn) се нација и етнос чија матична држава е Норвешка, а нивни мајчин јазик е норвешкиот, јазик кој припаѓа во групата на северногермански јазици. Повеќе од милион Норвежани живеат насекаде во светот, а најмногу во САД, Канада и Шведска. Норвежаните се потомци на северните Германи кои во 2 век се населиле во јужниот дел на скандинавскиот полуостров и ги потиснале Лапонците и уште некои други староседелски племиња кон север. Норвежаните се добри пловачи и рибари, поврзани со морето кое го има најразвиениот брег во Европа.

Норвежани
nordmenn
Едни од најпознатите Норвежани.
Вкупен број на населението

12 милиони
(0.17% од целокупното светско население)

Региони со значително население
Норвешка Норвешка 4,135,400 [1]
САД САД 432,515 [1]
Канада Канада 432,515 [2]
Бразил Бразил 150,000 - 350,000
Аргентина Аргентина 50,000 - 200,000
Шведска Шведска 44,773 [3]
 Чиле Чиле 25,000 - 60,000
Данска Данска 15,782 [4]
Уругвај Уругвај 15,000 - 30,000
Австралија Австралија 15,000 [5]
Шпанија Шпанија 12,586 [6]
Обединето Кралство Обединето Кралство 10,000 [7]
Германија Германија 6,251 [8]
Јапонија Јапонија 452 [9]
Јазици
норвешки
Религии
Претежно протестантство
Поврзани етнички групи
други германски народи

Поврзано

уреди

Наводи

уреди