Тедрос Аданом Гебрејсус (на гиско писмо: ቴዎድሮስ አድሓኖም ገብረኢየሱስ; роден на 3 март 1965година) — етиопски биолог, истражувач на јавното здравје и функционер, кој од 2017 година е генерален директор на Светската здравствена организација. Аданом е првиот на оваа функција кој не е лекар и е прв Африканец. Во владата на Етиопија, Аданом бил министер за здравство од 2005 до 2012 година и министер за надворешни работи од 2012 до 2016 година.

Тедрос Аданом Гебрејсус
Тедрос Аданом Гебрејсус