Светска здравствена организација


Светска здравствена организација или СЗО (англиски: World Health Organization, WHO) — посебна организација на Обединетите нации која делува како координативно тело на меѓународното јавно здравство. Седиштето ѝ е во Женева, Швајцарија. СЗО е создадена од ООН на 7 април 1948 година. Тековен генерален директор од 2017 година е Тедрос Аданом. СЗО е наследничка на Здравствената организација (Health Organization), која била агенција на Лигата на нациите.

Светска здравствена организација
World Health Organization
Знамето на Светската Здравствена Организација
Основана7 април 1948
Видспецијализирана агенција на Обединетите нации
СедиштеЖенева, Швајцарија
Членство193 земји членки
Службени јазициарапски, кинески, англиски, француски, руски и шпански
Генерален директорТедрос Аданом
Мреж. местоwho.int

Поврзано

уреди

Надворешни врски

уреди