Крадајски јазици

(Пренасочено од Тај-кадајски јазици)

Крадајски јазици (познати и како кадајски, дајски) — јазично семејство на мошне тонски јазици во јужна Кина и Југоисточна Азија. Различноста на крадајските јазици во Јужна Кина покажува дека тоа е нивната татковина. Тајската група на јазици се преселила кој југ накај југоисточна Азија. Така се создадени Лаос и Тајланд на териториите што порано биле австронезиски.

Крадајски јазици
Дајски, Тајско–кадајски
Географска
распространетост:
Јужна Кина, Југоисточна Азија, Хајнан
Класификација:Една од светските основни јазични фамилии, со мали сличности со австронезиските и синотибетските јазици
Гранки:
ISO 639-2 и 639-5:tai
[[File:
Taikadai-mk.svg
|300px]]

Внатрешна класификацијаУреди

Крадајската јазична фамилија се состои од пет јазични гранки:

Засновано на големиот зборовен фонд што го делат кам-сујските, бе и тајските јазици, јазичарите ги сместуваат во една класа. Но ова е негативен доказ, поради лексичката замена во другите гранки на јазици и морфолошките сличности сугерираат дека кадаските (Кра) и кам-суј да бидат класификувани заедно, а хлајските и тајските јазици да формираат друга.[1]

НаводиУреди

  1. Ostapirat 2006