Хлајски јазици

Хлајските јазици се основна гранка на поголемото крадајско семејство на јазици што се зборуваат на кинескиот остров Хајнан. Тука спаѓа самиот хлајски јазик (со 600.000 говорници), неговиот дијалект „Камау“, со 60.000 и јазикот Цун,[1] со 80.000 говорници.

Хлајски
Ли, Цун
Географска
распространетост:
Хајнан
Класификација:Крадајски
  • хлајски
Гранки:

ПоврзаноУреди

БелешкиУреди

  1. „Етнолог“ погрешно го наведува Цун како јазик од кадајското семејство.

НаводиУреди

  • Weera Ostapirat (2005). Review of Ouyang Jueya, The Cun Language (1998). In Linguistics of the Tibeto-Burman Area 28 (1) 99ff.[1]