Табард — вид на кратко палто што најчесто го носеле мажите во доцниот среден век и раниот модерен период во Европа. Обично се носи на отворено, палтото било без ракави или имало кратки ракави или парчиња за рамо. Во поразвиена форма бил отворен од страните и можел да се носи со или без појас. Иако повеќето биле обична облека, често работна облека, табардите може да бидат украсени напред и назад со грб, и во оваа форма тие преживуваат како карактеристична облека на грбовните службеници .

Табард на англиски хералд од 20 век

Табард (од францускиот tabarde) првично бил скромна надворешна облека од туника, генерално без ракави, носена од селани, монаси и пешаци. Во оваа смисла, најраниот цитат запишан во Оксфордскиот англиски речник датира од 1300 година. [1]

Многу скапа, но обична облека, опишана како табард, ја носи Џовани Арнолфини во портретот Арнолфини во 1434 година (Национална галерија, Лондон). Може да биде направено од свила и или кадифе, и е исечено и целосно обложено со крзно, евентуално самур.[2]

Преостаната облека слична на средновековниот табард е епитрахилот. Ова е широка лента од ткаенина која се носи предниот дел од телото, со отвор за главата и без ракави. Може да има качулка, и може да се носи под или над појас.

Томас Хоули, крал на грбовите Кларенсикс, прикажан во неговиот табард со матрикула од 1556 година

Галерија уреди

Наводи уреди

  1. „tabard, n.“, Oxford English Dictionary (3rd. изд.), Oxford University Press, September 2005 Invalid |mode=CS1 (help) (бара Претплата или членство во британска јавна библиотека .)
  2. Campbell, Lorne (1998). The Fifteenth Century Netherlandish Schools. National Gallery Catalogues. London: National Gallery. ISBN 185709171X.