Сјајот и бедата на куртизаните

Сјајот и бедата на куртизаните (француски: Splendeurs et misères des courtisanes) — роман, објавен во четири дела во периодот 1838 - 1847 година од страна на францускиот писател Оноре де Балзак. Тој продолжува приказната на Лисјен де Рубампре, кој е главниот лик во Изгубени илузии, претходниот роман на Балзак. Сјајот и бедата на куртизаните е дел од Балзаковата серија Човечка комедија.

Splendeurs et misères des courtisanes  
BalzacSplendorsMiseries02.jpg
АвторОноре де Балзак
ЗемјаФранција
Јазикфранцуски
СеријалЧовечка комедија
ИздавачЕдмунд Вердер
ПретходнаLa Maison Nucingen
СледнаТајната на кнегинката де Кадињан