Потсахарска Африка

(Пренасочено од Супсахарска Африка)

Потсахарска Африка или Супсахарска Африка — подрачје во Африка кое се наоѓа јужно од Сахара, а се користи за означување на државите на Африка кои не се сметаат за дел на Северна или некои подрачја на Западна Африка[1][2] . Во Европа и Северна Америка во текот на XIX век Субсахарска Африка била позната како Црна Африка или Темна Африка, поради расната разлика на населението[3].

Зелената боја ја претставува т.н. Црна Африка

НаводиУреди

  1. http://exploringafrica.matrix.msu.edu/images/subsaharan.jpg
  2. Sub-Saharan Africa
  3. so e.g. Africa Works: Disorder as Political Instrument (1999, ISBN 0-85255-814-7), p. xxi: "what is usually called Black Africa - that is the former European colonies lying south of the Sahara"