Стефанос Папагалос

Стефанос Папагалос (грчки: Στέφανος Παπαγάλος) бил андартски капетан, деец на грчката воружена пропаганда и учесник во Борбата за Македонија.

Стефанос Папагалос
Роден ?
Бер, денес Грција
Починал 1910
Схинас, денес Грција
Четите на Гоно Јотов (седат десно) и Апостолис Матопулос (седнат лево). Папагалос е втор од десно на десно.

ЖивотописУреди

Стефанос Папагалос е роден во Бер,тогаш во рамките на Османлиското Царство. Дејствувал како топџија во воружена чета, а малку подоцна почнал да раководи сопствена андартска чета. Учествувал во Битката кај Ениџевардарското езеро зедно со Атанасиос Минопулос и Јоанис Деместихас (капетан Никифорос).

По Младотурската револуција раководи андартска чета од 28 души. Бил убиен во 1910 година во борба кај селото Схинас[1][2][3][4].

ИзвориУреди

  1. Αρχείο Διεύθυνσης Εφέδρων Πολεμιστών Αγωνιστών Θυμάτων Αναπήρων (ΔΕΠΑΘΑ), Αρχείο Μακεδονικού Αγώνα, φ. Π-370
  2. Ιωάννης Σ. Κολιόπουλος (επιστημονική επιμέλεια), Αφανείς, γηγενείς Μακεδονομάχοι, Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών, University Studio Press, Θεσσαλονίκη, 2008, σ. 33
  3. „Οι επίσημα αναγνωρισθέντες ως Μακεδονομάχοι της Ημαθίας, Αλέξανδρος Α. Χατζηκώστας“. Архивирано од изворникот на 2016-03-04. Посетено на 2011-01-26.
  4. Ο Μακεδονικός Αγώνας και η Βέροια