Статините исто така познати како HMG-CoA редуктаза инхибитори, се класа на лекови кои го намалуваат нивото на липиди.

Статин
Класа на лек
Ловастатин
Ловастатин, соединение изолирано од Aspergillus terreus, бил првиот статин на пазарот.
УпотребаЗголемено ниво на холестерол
Биолошки таргетHMG-CoA редуктаза
ATC кодC10AA
Надворешни врски
MeSHD019161
AHFS/Drugs.comDrug Classes

Несаканите ефекти на статините вклучуваат мускулна болка, зголемен ризик од дијабетес мелитус, и абнормални резултати на тестовите за хепатални ензими.[1]

Заклучно со 2010 година, голем број на статини се наоѓаат во промет: аторвастатин, флувастатин, ловастатин, питавастатин, правастатин, росувастатин и симвастатин.[2] Достапни се и комбинации на статин со друг агенс, како езетимиб/симвастатин. Во 2005, продажбата на статини во САД е проценета на околу US$18.7 милијарди.[3] Најпродаваниот статин е аторвастатинот исто така познат како Липитор, кој во 2003 станал најпродаваниот лек во историјата.[4] Производителот Фајзер пријавил добивка од US$12.4 милијарди во 2008.[5]

Несакани ефектиУреди

Најважните несакани ефекти од употребата на статини се мускулна болка и мускулна слабост, дијабетес мелитус, хеморагичен мозочен удар и миопатија, која може да прогредира до рабдомиолиза.

Механизам на дејствоУреди

Статините делуваат преку компетитивна инхибиција на ензимот HMG-CoA редуктаза. Овој ензим е одговорен за конверзијата на 3-хидрокси-3-метил-глутарил-коензим A во мевалонат, главниот прекурсор во синтезата на стеролите, вклучувајќи го и холестеролот.

НаводиУреди

  1. Naci H, Brugts J, Ades T (2013). „Comparative tolerability and harms of individual statins: a study-level network meta-analysis of 246 955 participants from 135 randomized, controlled trials“ (PDF). Circ Cardiovasc Qual Outcomes. 6 (4): 390–9. doi:10.1161/CIRCOUTCOMES.111.000071. PMID 23838105.
  2. Sweetman, Sean C., уред. (2009). „Cardiovascular drugs“. Martindale: the complete drug reference (изд. 36th.). London: Pharmaceutical Press. стр. 1155–434. ISBN 978-0-85369-840-1.
  3. Taylor, FC; Huffman, M; Ebrahim, S (11 December 2013). „Statin therapy for primary prevention of cardiovascular disease“. JAMA. 310 (22): 2451–2. doi:10.1001/jama.2013.281348. PMID 24276813.
  4. Simons, John (20 January 2003). „The $10 Billion Pill“. Fortune. 147 (1): 58–62, 66, 68. PMID 12602122.
  5. "Doing Things Differently" Архивирано 12 мај 2013 г., Pfizer 2008 Annual Review, 23 April 2009, p. 15.