Старосаксонски јазик

Старосаксонскиот јазик, исто така познат и како стародолногермански јазикјазик кој спаѓа во групата на западните германски јазици. Овој јазик претставувал претходник на долногерманскиот јазик и бил создаден во 9 век а опстојувал до околу 12 век кога бил заменет од страна на среднодолногерманскиот јазик. Овој јазик бил зборуван во северозападниот дел на денешна Германија и во Данска од страна на Саксонците.

Стародолногермански (старосаксонски) јазик
Застапен воГерманија, Данска
Изумреноколу 12 век
Јазично семејство
Германски јазици
ПисмоСтара долногерманска азбука
Јазични кодови
ISO 639-3

Поврзано уреди