Српска напредна странка во Македонија

Српска напредна странка во Македонија (СНСМ; српски: Српска напредна странка у Македонији) — политичка партија која е регистрирана и делува во рамките на политичките процеси во Република Македонија.

Српска напредна странка во Македонија
СНСМ
ВодачДрагиша Милетиќ
Основана2009
ШтабСкопје
Идеологијадесен центар
Боисина, бела, црвена
Политика на Република Македонија
Политички партии
Избори

Целна ориентацијаУреди

Целите на партијата се заштита и унапредување на политичките, културните, социјалните и економски права на Србите во Република Македонија со легитимно делување во тековниот, со Уставот и соодветните закони и други легални акти, одреден политички амбиент.

Политички настапУреди

Континуитетот на Српската напредна странка во Македонија се следи од 15-08-2009 година до денес. На локалните избори во 2009 година партијата се здобива со места во локалната самоуправа во Кумановско, каде партијата овозможи и српскиот јазик да биде во официјална употреба во 2010 и Скопска Црна Гора[1], додека на вонредните парламентарни избори во 2011 година, нејзиниот тогашен претседател Драгиша Милетиќ добива пратенички мандат во коалиција предводена од СДСМ.[2]

Партиски конгрес 2014 годинаУреди

На првиот конгрес на СНСМ во Куманово, одржан на 9. Март 2014, во присаство на овластени делегати, за претседател на СНСМ е избран Ване Величковиќ и е легитимирана новата партијска хиерархија - за заменик-претседател е избран Ќира Пирковиќ и за генерален секретар Игор Димитријевиќ. Драгиша Милетиќ не го признава кумановскиот конгрес и на собир на месниот одбор во с. Бањани присатните неколку приврзаници го реизбираат за претседател.[3]

НаводиУреди

  1. „И српскиот јазик во службена употреба“. Архивирано од изворникот на 2011-07-27. Посетено на 2014-04-19.
  2. Биографија на Драгиша Милетиќ од мрежното место на Собранието на РМ пред самораспуштањето 2014
  3. ПРЕВИРАЊАТА ВО СНС - ВЕЛИЧКОВИЌ ГО ИМА ЧЛЕНСТВОТО, МИЛЕТИЌ ПЕЧАТОТ? Телма тв, 10.03.2014

ПоврзаноУреди