Средоземни игри 1987

X Средоземни игри
Латакија 1987
Град домаќин Латакија, Сирија
Број на држави 18
Број на спортисти 2.180
Број на спортови 19
Број на натпревари 162
Отворање {{{Отворање}}}
Затворање 25 септември 1987
Стадион Спортски град Латакија

X Средоземни игри се одржале во Латакија, Сирија од 11 до 25 септември 1987. На игрите учествувале спортисти од 18 земји, кои се натпреварувале во 19 спортови.

Освојувачи на медалиУреди

Табелата е составена според бројот на освоени златни медали. При ист број на златни медали, се зема предвид вкупниот број на сребрени, а потоа и вкупниот број на бронзени медали. При еднаков број на освоени златни, сребрени и бронзени медали, местото е исто за сите земји со ваков резултат, при што во табелата се подредени по азбучен редослед. Овој систем го користи и МОК.

 Место  Земја Злато Сребро Бронза Вкупно
1   Италија 69 45 38 152
2   СФР Југославија 17 19 17 53
3   Франција 16 30 22 68
4   Шпанија 15 21 33 69
5   Мароко 9 8 3 20
6   Сирија (домаќин) 9 6 12 27
7   Турција 8 9 22 39
8   Грција 7 14 16 37
9   Алжир 5 3 4 12
10   Египет 4 4 6 14
11   Албанија 3 1 4 8
12   Тунис 2 4 5 11
13   Кипар 2 0 0 2
14   Либан 0 1 0 1
14   Сан Марино 0 1 0 1
Вкупно 166 166 182 514

Надворешни врскиУреди