Средоземни игри 1983

IX Средоземни игри
Казабланка 1983
Град домаќин Казабланка, Мароко
Број на држави 16
Број на спортисти 2.048
Број на спортови 20
Број на натпревари 162
Отворање 3 септември 1983
Затворање 17 септември 1983
Стадион Стадион Мохамед V

IX Средоземни игри се одржале во Казабланка, Мароко од 3 до 17 септември 1983. На игрите учествувале спортисти од 16 земји, кои се натпреварувале во 20 спортови.

Освојувачи на медалиУреди

Табелата е составена според бројот на освоени златни медали. При ист број на златни медали, се зема предвид вкупниот број на сребрени, а потоа и вкупниот број на бронзени медали. При еднаков број на освоени златни, сребрени и бронзени медали, местото е исто за сите земји со ваков резултат, при што во табелата се подредени по азбучен редослед. Овој систем го користи и МОК.

 Место  Земја Злато Сребро Бронза Вкупно
1   Италија 53 43 46 142
2   Франција 32 39 26 97
3   Шпанија 17 20 27 64
4   СФР Југославија 16 18 19 53
5   Турција 12 5 14 31
6   Грција 11 10 13 34
7   Мароко (домаќин) 8 5 7 20
8   Алжир 4 3 7 14
9   Тунис 4 1 4 9
10   Египет 1 9 12 22
11   Либан 1 2 0 3
12   Сирија 0 3 2 5
Вкупно 159 158 177 494

Надворешни врскиУреди