Среднословенечки статистички регион

Среднословенечкиот статистички регион (Словенечки: Osrednjeslovenska Slovenija) — еден од 12-те статистички региони на Словенија. Најголемо културно и економско средиште на овој статички регион е главниот град на Словенија, Љубљана.

Среднословенечки статистички регион
Osrednjeslovenska statistična regija
Статистички регион
Најголем градЉубљана
Површина
 • Вкупна2.555 км2 (986 ми2)
Население (2011)
 • Вкупно518.350[1]

Според податоците од 2011 година во овој регион живееле 518.350 жители.

Список на општини

уреди

Во Среднословенечкиот статички регион има 24 обични и една градска општина:

Наводи

уреди