Разлика помеѓу преработките на „Комедија“

Додадени 2.900 бајти ,  пред 11 година
средување
(Средување.)
(средување)
{{внимание}}
'''Комедија''' е [[грчки јазик|грчки]] збор и значи весела песна. Комедијата е вториот основен вид [[драма]], во кој судирот, дејствието и личностите се прикажани во смешна форма. Накратко речено, во комедијата се прикажува смешното во животот. Смешните појави обично се случуваат поради несообразноста меѓу тоа што е нормално, вообичаено и логично и отстапувањето од тоа. Смешни, според [[Аристотел]], се некоја грешка, некое безобразие, кои кај никого не предизвикуваат страдања и за никого не се погубни. Личностите во комедиите сакаат да се прикажат во поинаква светлина, спротивна од вообичаеното однесување, дејствување и зборување. Тие како да се надвор од реалноста, им недостасува разумен начин на живеење. Комичните личности не се одбивни, тие се смешни. Токму поради оваа своја особина тие придонесуваат драмското дејствие да разведрува, наспроти фактот што пистаелот во комедијата честопати преку [[хумор]]от сака нешто да исмее.
{{викифицирање}}
'''Комедија''' е грчки збор и значи весела песна. Комедијата е вториот основен вид драма, во кој судирот, дејствието и личностите се прикажани во смешна форма. Накратко речено, во комедијата се прикажува смешното во животот. Смешните појави, обично, се случуваат поради несообразноста меѓу тоа што е нормално, вообичаено и логично и отстапувањето од тоа. Смешни, според Аристотел, се некоја грешка, некое безобразие, кои кај никого не предизвикуваат страдања и за никого не се погубни. Личностите во комедиите сакаат да се прикажат во поинаква светлина, спротивна од вообичаеното однесување, дејствување и зборување. Тие како да се надвор од реалноста, им недостасува разумен начин на живеење. Комичните личности не се одбивни, тие се смешни. Токму поради оваа своја особина тие придонесуваат драмското дејствие да разведрува, наспроти фактот што пистаелот во комедијата честопати преку хуморот сака нешто да исмее.
 
== Видови Комедии ==
Според тоа на кого, или на што, се однесува смешното во комедиите, тие се делат на неколку видови: комедија на карактери, комедија на нарави, комедија на интрига и комедија дел арте.
 
* '''Комедија на карактери''' - Комедија на карактери е комедија во која смешното се однесува на карактерот[[карактер]]от на главниот лик во комедијата. Најчести негативни особини што се извор на смешното се: скржавост, лекоумност, саможивост, глупост, вообразеност, подлост, лицимерство, завидливост, мрзливост, љубоморност и друго. Кога некоја од овие негативни особини кеќе стане доминантен белег во карактерот на главниот лик, тогаш таа станува типичен носител на таа особина. Така, постојат комични типови на скржавци, лицемери, мрзливци и други. Најпознати комедиографи на овој вид комедии се: [[Тит Макциј Плаут]], [[Вилијам Шекспир]], Ж.Б. [[Молиер]] и други.
 
* '''Комедија на нарави''' - Комедија на нарави е комедија во која смешното се однесува на наравите и обичаите на одредени општествени групи и професии. За разлика од комедијата на карактери, која се занимава со исмејување на негативните особини во карактерот на поединец, комедијата на нарави се занимава со исмејување на негативните особини во карактерот на човекот како општествена единка. Комедијата на нарави има заеднички особини и со комедијата на карактери и со комедијата на интрига. Творец на комедијата на нарави е грчкиот антички комедиограф [[Аристофан]]. В. [[Шекспир]] (во [[16 век]]) и [[Молиер|Ж.Б. Молиер]] (во [[17 век]]), исто така, пишувале комедии на нарави. Најпозната комедија на нарави од [[19 век]] е комедијата „Ревизор“ на рускоит писател [[Гогољ|Н.В. Гогољ]].
 
* '''Комедија на интрига''' - Комедија на интрига е комедија кога смешното во неа произлегува од повекеповеќе ситуации, во кои се вплетени повекеповеќе личности, на кои им се случуваат неочекувани пресврти и недоразбирања. Познати комедии на интрига се: „Интрига и љубов“ на германскиот писател [[Шилер|Ф. Шилер]] и „Севилскиот берберин“ на францускоит комедиограф [[Бомарше]] и други.
 
* '''Комедија дел арте''' - Комедијата дел арте, односно комедијата со [[маска|маски]], всушност, е комедија спектакл, или артистичка импровизација на кратко сценарио со клиширана содржина. Комедијата дел арте не го содржи целиот текст, туку само интригата - недоразбирањето прикажано во сценариото. Ликовите во овие комедии се: слуга и господар, слугата секогаш навидум е недоветен, препреден и снаодлив, а трговецот - скржав. Други ликови кои се појавуваат во овие комедии се: слугинка, куртизана, војник фалбаџија, недоучен учител и други. Основната интрига најчесто претставува судирот меѓу малдимлaди и стари; сиромашни и богати; бистри и глупави и друго. Главни носители на драмското дејствие биле слугите и слугинките. КОмедијатаКoмедијата дел арте се родила во време на [[ренесанса]]та, како израз на веселиот и богат ренесансен живот. Таа траела до [[17 век]], а потоа е заменета со [[реализам|реалистичката]] драма.
 
==Види исто така==
* [[Англиски хумор]]
* [[Хумор]]
* [[Смеење]]
* [[Кловн]]
 
==Забелешки==
{{reflist}}
 
==Референци==
* Aristotle, Poetics.
* Buckham, Philip Wentworth, [http://books.google.com/books?id=IjAZAAAAYAAJ&printsec=frontcover&dq=The+Theatre+of+the+Greeks ''Theatre of the Greeks''], 1827.
* Marteinson, Peter (2006). [http://www.chass.utoronto.ca/french/as-sa/editors/origins.html On the Problem of the Comic]: A Philosophical Study on the Origins of Laughter, Legas Press, Ottawa, 2006.
* Pickard-Cambridge, Sir Arthur Wallace
** ''Dithyramb, Tragedy, and Comedy '', 1927.
** ''The Theatre of Dionysus in Athens'', 1946.
** ''The Dramatic Festivals of Athens'', 1953.
* Raskin, Victor, The Semantic Mechanisms of Humor, 1985.
* Riu, Xavier, ''Dionysism and Comedy'', 1999. [http://ccat.sas.upenn.edu/bmcr/2000/2000-06-13.html]
* Sourvinou-Inwood, Christiane, ''Tragedy and Athenian Religion'', Oxford University Press, 2003.
* {{cite book|author=Trypanis, C.A.|title=Greek Poetry from Homer to Seferis|authorlink=C. A. Trypanis|publisher=University of Chicago Press|year=1981}}
* Wiles, David, ''The Masked Menander: Sign and Meaning in Greek and Roman Performance'', 1991.
 
==Надворешни врски==
* {{dmoz|Arts/Performing_Arts/Comedy/}}
* [http://www.dbu.edu/mitchell/comedydi.htm Речник за комедија]
* [http://www.clydepark.com/history.htm Историја на комедијата]
 
[[Категорија:Комедија]]
[[Категорија:Хумор]]
[[Категорија:Театар]]
[[Категорија:Филм]]
[[Категорија:Литература]]
 
 
<!-- interwiki -->
 
[[af:Komedie]]
[[ar:كوميديا]]
[[az:Komediya]]
[[be:Камедыя]]
[[bs:Komedija]]
[[bg:Комедия]]
[[ca:Comèdia]]
[[cs:Komedie]]
[[cy:Comedi]]
[[da:Komedie]]
[[de:Komödie]]
[[en:Comedy]]
[[et:Komöödia]]
[[el:Κωμωδία]]
[[es:Comedia]]
[[eo:Komedio]]
[[eu:Komedia]]
[[fa:کمدی]]
[[fr:Comédie]]
[[gl:Comedia]]
[[ko:희극]]
[[hi:प्रहसन]]
[[hr:Komedija]]
[[io:Komedio]]
[[id:Melawak]]
[[os:Комеди]]
[[it:Commedia]]
[[he:קומדיה]]
[[ka:კომედია]]
[[la:Comoedia]]
[[lv:Komēdija]]
[[lt:Komedija]]
[[hu:Komédia]]
[[ms:Komedi]]
[[nl:Komedie]]
[[ja:喜劇]]
[[no:Komedie]]
[[nn:Komedie]]
[[uz:Komediya]]
[[pl:Komedia]]
[[pt:Comédia]]
[[ksh:Kummede (Thijaterstöck)]]
[[ro:Comedie]]
[[ru:Комедия]]
[[sq:Komedia]]
[[simple:Comedy]]
[[sk:Komédia]]
[[sl:Komedija]]
[[sr:Комедија]]
[[sh:Komedija]]
[[fi:Komedia]]
[[sv:Komedi]]
[[tl:Komedya]]
[[th:ตลก]]
[[tg:Кинокамедия]]
[[tr:Komedi]]
[[uk:Комедія]]
[[wa:Comedeye]]
[[yi:קאמעדיע]]
[[zh:喜劇]]